Hari Raya

Posted: September 14, 2011 in Uncategorized

Belum terlambat untuk saya mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri untuk semua rakyat Malaysia tanpa mengira kaum dan anutan. Semua perayaan di Malaysia adalah milik semua rakyat Malaysia. Walaubagaimanapun ia hendaklah diraikan mengikut corak dan cara orang-orang Islam, cara Islam Malaysia. UMNO boleh senyum PAS pun boleh senyum. Kalau kawan mengucapkan “Selamat Hari Raya saudara” saya akan menjawap “Selamat Hari Raya juga, tapi yang selamat hanyalah Hari Raya, saya tidak selamat”. Kenapa begitu? kenapa tidak! hari raya menyebabkan saya melayang banyak wang. Beratus ringgit yang habis. Bermula dari masa membuat biskut kuih, kuih-muih sehinggalah ke open house dan balik semula ke tempat bekerja, semuanya perlukan duit. Kalau saya jenis orang kaya raya saya tidaklah kisah sangat tapi saya jenis kais pagi makan pagi dan kais petang untuk di makan waktu petang. Jadi duit sebanyak itu memang betul2 sangat sayang untuk dibelanjakan.

Kalangan kita yang menjadikan kita semakin ‘pandai’ membazir. Masyarakat kita semakin pandai memilih apa makanan yang mereka suka dan mereka tolak. Makanan yang kurang sedap akan ditolak ke tepi dan makanan yang sedap sudah tentu berabis di makan (malahan ada yang tidak segan silu manapaunya). Akibat daripada tabiat itu, kita terpaksa menyediakan juadah yang boleh diterima oleh masyarakat walau bagaimana pun susah kita hendak menyediakannya. Sudah tentu, makanan yang mahal perlukan banyak duit dan sebaliknya. Kita senang-senang menjamah makanan yang sedap-sedap tetapi sedetik pun tidak memikirkan bertapa susah-payahnya tuan rumah menyediakannya. Itulah maksud saya kita terpaksa berbelanja hanya kerana kita didesak oleh masyarakat berbuat begitu.

Orang-orang yang kurang berkemampuan langsung tidak dipandang, kerana mereka tahu yang golongan ini memang tiada apa-apa yang disorongkan untuk dijamah. Adapun apa sangatlah makanan-makanan yang tidak sedap itu. Saudara-saudari, inilah yang merosakkan kita sebenarnya. Apakah makanan itu lebih penting daripada semangat persaudaraan dan ziarah-menziarah sesama kita pada hari mulia ini? Kita sudah tanamkan di dalam kepala kita dan generasi2 baru kita bahawa Hari Raya adalah Hari Untuk Makan! Alasan puasa 1 bulan, patut makan pun 1 bulan.

Kembang hidung kita dipuji tetamu apabila meja kita penuh dengan pelabagai jenis biskut, ada 20 jenis semuanya, malahan sehingga 25 jenis sampai meja tidak muat. Biskut-biskut moden pula yang cantik berwarna-warni pelbagai perisa yang sudah tentu sedap-sedap (dan mahal). Biskut2 konvensional sudah tidak boleh pakai dan dipandang. Dahulu waktu beraya, saiz2 biskut comel-comel belaka. Boleh muat sekaligus dalam mulut. Tapi kerana ‘komplen’ dan umpatan si Minah Komplen, biskut raya tahun ini gedabak saiznya. Sama besar dengan tombol pintu. Tidak boleh masuk sekali ke dalam mulut. Akhirnya digigit sedikit dan dibuang. Hallo! kos membuat sebiji biskut itu ialah RM0.70! senang2 kau buang?. Kenapa mahu marah? yang kita buat biskut mahal-mahal dengan saiz gedabak itu siapa pula yang suruh? itulah bahananya bila gila populariti dan pujian.

Dulu tetamu tidak kisah pun rumah kamu berlangsir atau tidak, berperabot atau tidak. Jika halaman rumah kau cantik, bersih dan kemas itu sudah memadai dan sudah tersangat mengujakan. Biarlah dindingnya dari bambu, biar atapnya dari nipah. Siapa kisah?! (saya merindukan suasana kampung saya satu ketika dahulu — ketika orang masih tidak gila mencari harta dan berlumba-lumba mahu megah). Sekarang kau tidak boleh buka rumah jika langsir tiada, jika tikar plastik tidak bertukar atau jika rumah tidak di cat dengan warna baru. Kita bukannya mahukan sangat benda-benda ini dibuat tapi kita sudah tidak ada pilihan. Buat atau malu? sebab sudah banyak pengomen-pengomen yang graduate dari AF di kampung.

Jadi, setiap kali beringatlah ketika berbelaja. Ingatlah bahawa sikap-sikap suka menilai dan memilih ini telah ditanamkan oleh orang-orang berkepentingan dalam perniagaan ke dalam diri kita. Sikap ini telah merosakkan sikap dan toleransi kita terhadap kehidupan sebenar kita dan orang lain. Tidak payah ambil pusing jika orang gelar kita si Haji Bakhil, kerana jika kita ambil pusing maka pada hujung bulan kita akan bergelar si Papa Kedana atau si Kaki Hutang.

Bersederhana dalam semua hal, bukankah itu lebih baik?

Maaf Zahir & Batin.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s