Bulan Ramadhan — Selamat Datang

Posted: August 8, 2011 in Uncategorized

Selamat datang bulan yang mulia, bulan Ramadhan. Bulan penuh keberkatan, bulan penuh kemuliaan dan juga bulan penuh cabaran, dugaan dan godaan. Godaan bukannya datang daripada hantu syaitan yang direjam tetapi oleh hawa nafsu kita yang tidak pernah kering dan puas. Syaitan-syaitan diikat dan dipenjara pada bulan ini supaya anak-anak Adam dan Hawa ini boleh beribadah dengan penuh khusyuk dan adil. Supaya tidak nanti anak-anak ini tidak menyalahkan syaitan apabila mereka membuat kemungkaran pada bulan mulia ini. Ini adalah pertarungan di antara semua muslim atau muslimah dengan hawa nafsu mereka — 1 lawan 1!

Puasa bukan sahaja melarang kita membuat perkara-perkara yang boleh membatalkan puasa seperti makan, minum, memasukkan benda ke dalam rongga badan etc. tetapi juga melarang kita melakukan perkara-perkara yang boleh menjejaskan mutu puasa kita. Puasa yang terjaga, tinggi mutunya dan sudah tentu ‘dibeli’ dengan mahal oleh tuhan. Tetapi, puasa yang tidak dijaga, rendah mutunya dan sudah tentu ‘dibeli’ dengan harga yang rendah oleh tuhan — baiklah jika dibeli, jika ditolak terus? ya, jika ditolak terus sia-sialah kita berlapar, dahaga dari pagi hingga ke petang. Jadi apakah perkara-perkara yang boleh menjejaskan puasa tetapi tidak membatalkan puasa? jawapan saya ialah apa sahaja perkara-perkara buruk dan dikeji oleh tuhan tetapi tidak pula membatalkan puasa. Mengumpat, menipu, mencuri, berbohong dan banyak lagi yang saya tidak mampu sebut satukan persatu di sini. Ada satu ustaz saya dahulu mengumpamakan puasa seperti anda mempunyai kredit atau merit sebanyak 100 mata. Setiap kali anda membuat kesalahan yang tidak membatalkan puasa maka setiap kali itulah mata atau merit anda akan ditolak. Jumlah mata yang ditolak bergantung kepada berapa besar kesalahan yang telah dilakukan. Kalau mata sudah habis ditolak? sudah negatif? sudah baki? “sudah tentu puasa telah terbatal secara automatik”! katanya. Saya menjawap, mana adil!! mana keadilan?! kalau saya berbuat baik pula sehingga saya boleh menebus balik mata-mata yang hilang sehingga mata yang terkumpul selepas itu melebihi tahap negatif, tahap baki, bagaimana pula? sudah tentu puasa saya diterima semula oleh tuhan. Ustaz saya terdiam, dia tidak berkata apa-apa. Saya harap dia tidak menyimpan di dalam hatinya ‘bantahan’ saya itu sehingg sekarang.

Jangan fikir pula bahawa Ramadhan ini hanya membawa keberkatan dan kemurahan rezeki kepada orang Islam dan orang Melayu sahaja kerana ini sebenarnya untuk semua kaum dan semua agama. Bagaimana rezeki mahu murah jika sekiranya seorang Islam yang berpuasa itu hanya duduk atau berbaring sahaja menunggu waktu berbuka puasa? tentu tidak! jangan pula marah bila si apek atau si ah chai bergelumang dengan duit dek rezeki ramadhan yang melimpah ruah. Ingat, rezeki itu diusahakan bukannya ditunggu datang. Tapi kalau anda bertanya kenapa pula si pengemis yang hanya duduk terlentang, terbaring itu melimpah ruah bekasnya dengan duit2 sedekah daripada orang yang lalu-lalang? belum tentu pula si pengemis itu berpuasa? yang itu saya tidak boleh jawap, untung, maut, jodoh dan rezeki si pengemis itu adalah ketentuan tuhan. Tapi saya fikir anda tidak mahu menjadi seorang pengemis hanya kerana itu bukan? dan bukankah tangan di atas itu lebih mulia daripada tangan di bawah?

Puasa itu bukan hak eksklusif orang-orang Islam dan Melayu sahaja. Ia milik semua kaum dan agama. Sebelum Islam muncul, penganut-penganut agama Nasrani @ Krisitian sudah lama berpuasa. Sebelum turunnya agama Nasrani ini, orang-orang yang menganut agama Yahudi sudah lama berpuasa. Jadi apabila seorang penganut agama lain ikut sama berpuasa dengan anda, jangan pandang mereka dengan sebelah mata, jangan menghina mereka, jangan mengata dan memperkecil-kecilkan amalan mereka kerana agama mereka terlebih dahulu mengamalkan ajaran ini jauh sebelum agama Islam mengamalkannya. Samada puasa mereka diterima atau tidak, itu biar tuhan yang tentukan. Manusia tidak ada kuasa untuk menghakimi amalan dan perbuatan sesama manusia. Puasa kita, amalan kita sebagai orang Islam pun belum ditentu diterima oleh tuhan.

Saya masih ingat dahulu ketika saya masih bersekolah di SMK. Timbua, Ranau pada tahun 1992. Bila tiba bulan puasa, pelajar muslim dan non-muslim duduk sebelah-menyebelah bersahur dan berbuka puasa. Alangkah indahnya kenangan itu dan alangkah sucinya perasaan pada zaman kanak-kanak. Perasaan yang masih tidak dicemari oleh hasad-dengki dan buruk-sangka terhadap bangsa dan agama lain. Masihkan amalan-amalan manis seperti ini berlaku sekarang? Masihkah?

Ramadhan yang penuh keberkatan dan kemuliaan ini, kita latih hati dan perasaan kita untuk menerima dengan ikhlas saudara-saudara kita yang lain tanpa mengira kaum dan agama. Semoga tuhan memberkati usaha-usaha murni kita ke arah sebuah Negeri Sabah aman dan makmur! untuk masa depan Sabah yang lebih cerah!.

Advertisements
Comments
  1. liviachia says:

    Selamat Berpuasa..^_^

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s