Kebebasan Bersuara Dan Berpolitik — Benarkah Ada?

Posted: June 20, 2011 in Uncategorized

Saya asyik berfikir benda yang sama — ya, benarkah di Malaysia ini yang kita panggil sebagai negara bebas yang mengamalkan sistem demokrasi berperlembagaan A.K.A raja berperlembagaan ini kita bebas bersuara dan berpolitik? Kerajaan BN cakap kita bebas dan itu memang tertulis di dalam Perlembagaan Malaysia. Bila Orang-orang pembangkang bersuara menghentam kerajaan, pencacai t$%i kerajaan ini buat laporan polis sini-sana, bawa kes pigi court, kononnya pembangkang cubamenimbulakan huru-hara kaum, huru-hara agama. Sekejap saja mahmakah sudah buat tindakan dan selalunya pembangkang kalah! gigit jari lari tercirit-birit. Pembangkang buka mulut sikit terus masuk I.S.A. Bila pembangkang bercakap soal agama dan kaum yang memang terbukti baik sebabnya untuk dia bercakap — Kerajaan cakap pembangkang memainkan isu agama dan perkauman dan disokong pula oleh media-media massa yang bertuankan BN/UMNO. Bila tiba giliran UMNO bercakap menghentam pembangkang dengan pelbagai bentuk caci-maki yang mana orang Dusun cakap ‘au aakan dot tasu ot boros‘ atau dalam bahasa Melayunya ‘anjing pun tidak boleh makan itu cakap’ tiada pula polis buat tindakan atau mahkamah buat tindakan walaupun sudah berlori-lori laporan dibuat oleh pembangkang atau orang ramai. PM tutup mulut, Hisahamudin tutup mulut — polis tutup mulut sebab boss mereka pun tutup mulut juga. Khairy Jamaludin tidak masuk ISA bila dia bercakap pasal agama dan bangsa, Hisahmudin Onn tidak masuk ISA bila mencabut keris di depan mata orang Malaysia, Ibrahim Ali si kodok juga tidak dimasukkan ke ISA bila dia bercakap pasal perang jihad atau perang salib untuk memerangi orang Kristian di Malaysia.

Surat khabar Harakah pernah digantung pengeluarannya beberapa kali dan diberi status pengedaran terhad walaupun ia jelas cuba bercakap sebenar mungkin, maklum saja ia adalah surat khabar orang Islam yang saya fikir lebih besar peluang mereka untuk masuk ke syurga berbanding dengan pemimpin2 BN/UMNO yang lain. Utusan Malaysia yang jelas cuba memporak-porandakan masyarakat Malaysia dengan tulisan-tulisan yang berat berbaur keagamaan dan perkauman malahan dijunjung-junjung oleh UMNO, ya maklum saja itu adalah surat khabarnya. Tidak pula digantung lesen penerbitannya, tidak pula dihadkan pengedarannya. Nasib baik juga ada internet, jika tidak tentu rakyat hari-hari ‘makan tahi’ kerajaan daripada mangkuk Utusan Malaysia ini. Saya bertaruh, volume jualan surat khabar ini sendang menjunam turun sekarang!

Rakyat Malaysia yang bekerja dengan kerajaan tidak boleh bersuara melawan boss! ampu boss boleh! biarlah kau terlolong terpekik sana – sini asalkan sahaja kau buat untuk kerajaan tiada masalah. Pekerja-pekerja yang berkerja di swasta juga terkena tempias yang sama malahan lebih teruk. Apalagi kalau majikan mereka itu hidup atas ehsan kerajaan. Sebelum bekerja mereka kena buat AKU JANJI dan menandatangani perjanjian yang di dalamnya tertulis “anda dilarang untuk menyertai sebarang aktiviti yang tidak berkaitan dengan syarikat”. Jika syarikat ini adalah syarikat yang berkaitan dengan kerajaan dan hidup atas ehsan kerajaan maka apa-apa badan, organisasi termasuk aktiviti-aktivitinya yang bertentangan dengan kerajaan adalah larangan @ taboo kepada mereka. Tengok bagaimana kerajaan dan tali barutnya ini mencekik dan menutup mulut orang-orang ini. Kau melawan atau melanggar larangan, kau akan diturunkan pangkat, dipindahkan tempat bekerja jauh ke pedalaman, tidak dinaikkan gaji atau pangkat etc. Orang-orang swasta pula diberhentikan terus — kontrak kerja tidak disambung dan sebenarnya ugutan-ugutan ini sangat berjaya! kenapa saya katakan begitu kerana saya adalah salah seorang mangsanya.

Jadi di mana sebenarnya kebebasan itu? saya fikir kita hanya akan bebas bersuara jika kita ini tidak terikat dengan mana-mana kepentingan BN/UMNO ini. Sesiapa sahaja di luar sana seperti yang mahu berjuang, berpolitik untuk kelangsungan masa depan bangsa (seperti saya) maka kita terpaksa berhenti kerja dahulu supaya kita bebas! dan kita tidak ada pilihan. Selagi kau menjadi orang kerajaan selagi itulah kau tidak bebas untuk mengeluarkan pendapat kau sendiri. Itulah pasal kebanyakkan pemimpin itu adalah daripada golongan yang kaya-kaya yang tidak bekerja dan terikat dengan sesiapa pun. Inilah sempadan yang telah UMNO/BN letakkan dan kau jangan cuba-cuba jadi hero untuk melangkahnya. Kita bukannya apa-apa dan siapa-siapa tapi cuma buah catur oleh kerajaan — PRU13 inilah masanya untuk kita berubah untuk masa depan bangsa kita yang lebih cerah.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s